smuk

De juiste keuze

Tips and tricks

Tips and Tricks om Uw horren een lang leven te geven

Insectenwering is in vele woningen onmisbaar geworden. Om het lange leven van deze producten te garanderen kunnen wij U volgende tips geven:

Onderhoud van horren:

Horren kunnen na verloop van tijd vuil worden.
Het is dus maar logisch dat deze eens afgewassen worden.
Het gaas in deze horren is echter vrij delicaat, dus hoe onderhouden we deze het best?

Algemeen:

Probeer bijtende producten en zeep te vermijden, helder water werkt even goed op het gaas
– ! Petgaas mag wel met een zopje afgekuist worden, daar deze gaas heel wat resistenter is dan het basisgaas
Met een gieter of sproeier op regen-stand kan U de horren makkelijk reinigen.

Vermijd schuursponsjes, een vezeldoekje mag wel gebruikt worden, wrijf sowieso niet te krachtig op het gaas.

Voorzethorren:

Kleinere horren kunnen makkelijk uitgenomen worden en laten zich makkelijk afspoelen onder de douche

Let er bij het terug inzetten van de horren op dat de haakjes met veersysteem bovenaan zitten.

Schuifhorren:

Kuis regelmatig de bovenrail van de schuifhor uit. Hier kan namelijk na verloop van tijd vuil in vallen dat de ervoor kan zorgen dat Uw schuifhor iets stroever loopt

 
Gebruik in geen geval smeermiddelen zoals WD40 of siliconenolie op de wieltjes of bovenrail. Deze gaan namelijk extra vuil aantrekken en een omgekeerd effect hebben op de wieltjes. De wieltjes zijn kogelgelagerd en vergen buiten een propere bovenrail geen onderhoud.

Gebruik bij het openen en sluiten van de schuifhor de handgreep die ingewerkt is in de traverse. Wanneer U Uw hand OP de handgreep legt bestaat er namelijk altijd de kans dat U uitglijdt en het gaas schendt. Dit is de plaats waar slijtage vaak als eerste voorkomt of waar het gaas soms uit de hor geduwd wordt.

Wanneer U de schuifhor wil uitnemen (voor bijvoorbeeld het herverven van het schuifraam) dient U eerst de twee kunststof vijsjes bovenaan de schuiver ongeveer 2 cm uit te draaien.

Hordeuren:

De bouten in de scharnieren hoeven niet volledig ingeklopt te worden. Anders kan de deur té vast komen te staan.

Gebruik bij het openen en sluiten van de hordeur de handgreep die ingewerkt is in de traverse. Wanneer U Uw hand OP de handgreep legt bestaat er namelijk altijd de kans dat U uitglijdt en het gaas schendt. Dit is de plaats waar slijtage vaak als eerste voorkomt of waar het gaas soms uit de hor geduwd wordt.

Plissé:

Het is aangeraden om boven- en onderketting regelmatig te smeren. Deze ketting kan U zien wanneer U de plissé volledig uitvouwt. Het smeren dient te gebeuren met een droge siliconenspray (te koop in elke doe het zelver). Open en sluit de plissé enkele malen en smeer opnieuw. Smeren dient om de drie maand te gebeuren, of wanneer de plissé moeilijker begint te lopen.

 
Wanneer de plissé vastloopt mag U deze in geen geval forceren door ze droog proberen te sluiten of openen. In vele gevallen zal de plissé blokkeren omdat ze droog staat door een tekort aan smeren. Wanneer dit voorvalt opent U de plissé zo ver het systeem nog toelaat zonder te forceren. vervolgens smeert U de ketting en sluit en opent U het systeem verschillende malen. U zal merken dat wanneer U blijft smeren, U telkens iets verder raakt. Herhaal het proces tot de plissé opnieuw vlot opent en sluit.